Статия

Как да продаваме антикварни предмети?

В България търговията с антикварни предмети не е толкова популярна като в Западна Европа от една страна защото хората не са наясно
а от друга защото си мислят че са много скъпи предметите. В София има много антикварни магазини където може да продадете вашите ценности, а нас може да ни намерите на ул.Цар Асен 11, София 1000 където с радост ще ви изкупим вещите.

От личен опит в повечето случай хората носят стока с ниско качество или боклуци и по-рядко се срещат предмети с висока стойност. Обикновено човек влиза и пита “Това колко струва” като очаква да му се представи определена цена. Нещата седят малко по различно защото предмета струва толкова, за колкото може да се продаде.

Сега е модерно и лесно всичко да се проверява в гугъл или ebay.com. Само че два еднакви предмета могат да се продадът на различна цена защото не е важно колко искате а колко ще ви предложат.

Друго нещо е че някой идва и казва “Този предмет го намерих в ebay и струва 300 долара”. Хубаво ама това е цена която се иска и в нея са включени такси към ebay, paypal, доставка, ДДС, банката, има и риск където пратката може да се “изгуби” като се прати по куриерските фирми.Като се пресметнат всички тези неща които обикновено са изпуснати от продавачите цента е доста по малка.

Точна цена на антикварен предмет не съществува. Може да има оценка на специалист или цена която е достигната на търг и никой не са наема да каже”Това струва толкова”.
Има термин “Каталожна цена” която се отнася до ордени,медали, монети, банкноти, пощенски марки и други но и те не правят изключение към пазарната цена.

Никога антикварят не знае за колко ще го продаде – има само приблизителна представа. Често ми се носят предмети които имат нужда от поправка или реставация. Стойността им се добавя в цената. Най-добра цена може да се спазари от предмет в много добро качество. Винаги препоръчвам нещата които имате да не ги реставрирате сами защото много често се опропастяват и ако е можело да вземете пари – сега ще вземете много по малко или нищо.

Обикновенно най- добрите пари може да вземете от антиквар с добра клиентела затова проверявайте авторитета на антикварите и взимайте предвид тяхното местоположение и отношение.

Помнете ,че въобще не харесваме стока която е разнасяна и показвана до всички антиквари, все пак комуникираме и обменяме информация! Блъфове от типа “На друго място ми предложиха еди колко си” обикновено отвръщаме “Добра цена са ви предложили, ходете да го продадете там”. Не казвам че е лошо да ходите и питате ама не минавайте с такива номера.

Нека да направя обобщение.
1. В стремежа си да вземете повече пари може да стане точно обратното затова директно се свържете с антиквар и не реставрирайте сами!
2. Ако сравнявате цени по интернет вземете в предвид факторите които изброихме по-горе за съставянето на цената.
3. Не прекалявайте с разхождането на стоката по антикварните магазини и не блъфирайте – не си помагате така.

Пожелавам ви успех в продажбите!

Потърсете ни

Изпратете ни запитване